• ANTIOXIDANŢII
    Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de… doctor
  • Război chimic (ne)declarat împotriva sănătăţii noastre : RADICALII LIBERI (RL)*

»       Teoria “radicalilor liberi” a fost avansată în urmă cu 50 de ani de către Denham Harman

  • Sunt atomi sau molecule care conţin în molecula lor un electron desperecheat 
  • Prezintă o mare instabilitate şi agresivitate chimică, fiind foarte activi dpdv biochimic, deşi durata lor de viaţă este de câteva milionimi dintr-o secundă
  • Sunt capabili să reacţioneze în organismul uman cu orice structură moleculară întâlnită în cale
  • RL nu atacă o singură dată, ci adesea printr-o reacţie în lanţ ; au capacitatea unică de a se “reproduce” / perpetua iar şi iar, adesea devastând totul în calea lor
  • RL pot distruge lipidele membranare de protecţie, proteinele, ducând chiar şi la alterarea materialului genetic (ADN-ul nuclear)
  • Alterările produse prin RL sunt prezente / vizibile atât la suprafaţă (piele), cât şi-n profunzime (membrane celulare, material genetic)
  • Război chimic (ne)declarat împotriva sănătăţii noastre : RADICALII LIBERI**
  • Cei mai importanţi RL sunt : superoxidul (O2), peroxidul (O-O), hidroxilul (OH), nitritul (NO2), nitratul (NO3) , oxigenul singlet (O2), ozonul (O3) etc.
  • RL cel mai răspândit, este anionul superoxid (O2). El este capabil să reacţioneze cu H2O2, generând extrem de puternicul ion OH, mai puternic chiar decât O2
  • Surse de RL : fumatul (o ţigară generează 1016 RL), stresul, aerul poluat cu fum, praf industrial, gaze de eşapament, radiaţiile ionizante (RUV, Rx, exploziile atomice, radiaţia cosmică), consumul crescut de alcool, stările inflamatorii, metabolismul energetic (oxidarea mitocondrială), exerciţiul fizic (cu cât e mai intens, cu atât mai mulţi RL generează !), prăjelile, fripturile, expunerile intempestive la soare, dar şi bronzarea artificială, sursele de oxigen atomic (hipocloriţii, ozonul, dicromaţii, permanganaţii, cloraţii, percloraţii), unii agenţi oxidanţi, utilizaţi în industria alimentară drept conservanţi (nitraţii, nitriţii, sulfaţii, tiosulfaţii, sulfiţii, fosfaţii, metabisulfaţii, fosfiţii, radicalii fenoxi-), medicamentele citostatice, benzpirenul, metilcolantrenul etc.
  • Război chimic (ne)declarat împotriva sănătăţii noastre : RADICALII LIBERI***
  • În timpul activităţii fizice intense cantitatea de RL creşte de peste 50 de ori ; …dar tot în timpul exerciţiului fizic are loc cea mai importantă sinteză a AO endogeni
  • RL sunt tamponaţi eficient cât suntem tineri, dar cu trecerea anilor eficienţa sistemelor de inactivare a acestora diminuează
  • RL generaţi in interiorul organismului dăunează la fel, ca şi cei declanşaţi de mediul poluat, membranei celulare, dar nu numai
  • Când cantitatea de RL netamponaţi este mare, printr-o producţie substanţială, suntem în faţa fenomenului numit “stres oxidativ”
  • Analiza stresului oxidativ se poate măsura prin intermediul testului D-Room, prin care se determină nivelul plasmatic al RL (valori normale 250-300 U.CARR ; < 250 U.CARR e excelent, iar > 500 U.CARR reprezintă un pericol major pentru sănătate)
  • Reciproc, a fost stabilită şi o măsură a puterii anti-oxidante a unor vegetale, numită ORAC (oxigen radical absorbance capacity). Pentru a se menţine în formă un om trebuie să introducă zilnic în organism o cantitate de vegetale care să-i asigure un optim de > 5000 unităţi ORAC
  • Război chimic (ne)declarat împotriva sănătăţii noastre : RADICALII LIBERI****
  • RL neanihilaţi, au fost asociaţi cu o mulţime de boli, incluzând cancerul, unele afecţiuni pulmonare şi degenerative, boli cardio-vasculare, dar şi reumatice, unele boli auto-imune, cât şi cu funcţionarea defectuoasă a sistemului nervos şi imunitar, afectarea vederii, echilibrul glicemic prin “lovirea” pancreasului, calviţia androgenetică (lista cuprinde circa 50 de boli şi nu este nici pe departe încheiată !)
  • Cele mai sensibile organe la acţiunea RL sunt cristalinul, pancreasul, celulele nervoase şi vasele de sânge
  • Reciproc, organismul este dotat cu o adevărată armată formată din antioxidanţi, care au capacitatea de a inactiva RL, fiind în stare de a opri apariţia unor boli, având şi un rol important în încetinirea procesului de îmbătrânire
  • Fără un sistem special de rezistenţă la RL, apariţia chiar şi a unei cantităţi infime de RL, ar fi fatală, pentru că ei pur şi simplu trec de la celulă la celulă, distrugându-le stratul superficial, dar şi pe cel profund, până când toate devin incapabile de supravieţuire
  • Armata organismului – ANTIOXIDANŢII
  • Antioxidanţii (AO) sunt compuşi naturali (exogeni), sau produşi de către organism (endogeni), ce au posibilitatea de a reduce / anihila efectele toxice ale radicalilor liberi, de a neutraliza moleculele de oxigen instabile, ajutând corpul să nu-i fie distruse celulele
  • AO lucrează în echipe bine sincronizate şi în permanentă interrelaţie, când unul este distrus îl reciclează imediat ceilalţi antioxidanţi
  • AO sunt substanţe sacrificate pentru protejarea unor molecule de importanta biologică (ADN, enzime, membrane), ele fiind prima ţintă în calea RL, pe care îi transformă în substanţe mai puţin nocive, iar dacă sunt în cantitate suficientă au capacitatea de a-i anihila
  • Dacă predomină efectele RL şi ale fenomenelor pro-oxidante, vorbim de îmbătrânire, boală, sau moarte
  • Reciproc, dacă predomină efectele şi cantitatea de AO, vorbim despre sănătate, strălucire şi tinereţe
  • În special (dar nu exclusiv !), fructele şi legumele sunt considerate ca având efecte benefice AO
  • Pentru a avea un efect benefic asupra sănătăţii, ar trebui consumate cel puţin 500 g /zi din aceste alimente
  • OMS recomandă consumul a cel puţin 400 g pe zi, dintre care minim 30 g ar trebui să fie plante leguminoase, nuci şi seminţe
  • (Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului recomandă însă consumul zilnic a 400-800 g de fructe şi legume / zi / persoană) indiferent de anotimp !!!)
  • Puterea anti-oxidantă a unor uleiuri esenţiale (în unităţi ORAC / 100 ml produs)
  • 1.078.687 – Cuişoare
  •    379.800 – Iarba de smirnă
  •    298.300 – Coriandru
  •    238.400 – Fenicul
  •    221.000Salvia muscat
  •    218.600Muşeţel
  •    169.000Cedru
  •    160.400Trandafirul de damasc
  •    159.590 – Cimbrul
  •    158.100Nucşoara
  •    153.007 – Oregano
  •    134.300Roiniţa
  •    130.900Măghiran
  •    130.000 – Ylang ylang
  •    113.200 Ulei din lemn de trandafir
  •    103.440 – Scorţişoara
  •    101.000 – Muşcata trandafir, geranium, năpraznica
  •      99.300 – Ghimbir 
  • 98.900 – Dafinul
  • 83.000 – Eucalipt
  • 82.400 – Chimion turcesc
  • 79.700 – Piper negru
  • 74.300 – Khus-khus
  • 73.600 – Portocal dulce
  • 69.200 – Lămâia verde Kafru
  • 61.900 – Sânziana de grădină 
  • 55.900 – Coada şoricelului
  • 54.000 – Busuioc
  • 47.900 – Bradul argintiu
  • 37.900 – Tarhon
  • 37.300 – Menta
  • 35.600 – Mărar
  • 30.300 – Ţelina
  • 26.500 – Mandarine
  • 25.400 – Mirt
  • 24.300 – Chiparos
  • 18.898 – Portocală
  • Puterea anti-oxidantă a unor alimente (în unităţi ORAC / 100 g produs)*

Alimente şi varia

  • 189.000 – vitamina C
  • 135.000 – vitamina E
  •  70.000 – cireşele Acerola
  •  26.000 – pudra de cacao neprelucrată
  •  25.300 – fructul de lyci
  •  13.120 – ciocolata neagră
  •    6.740 – ciocolata cu lapte
  •    5770 – prune uscate
  •    5216 – 1 pahar de must de struguri negri
  •    3307 – rodie
  •    2830 – strugurii negri
  •    2400 – afine
  •    2036 – mure
  •    1939 – usturoi
  •    1770 – varză
  •    1750 – coarne
  •    1540 – fragi
  •    1506 – noni
  •    1274 – 1 pahar suc de grape-fruit roşu
Puterea anti-oxidantă a unor alimente (în unităţi ORAC / 100 g produs)**
•1260 – spanac
•1220 – zmeură
•1150 – bostan galben
•1142 – 1 pahar suc de portocală
•  980 – varză de Bruxelles
•  949 – prune negre
•  930 – salata alfalfa
•  909 – spanac fiert
•  890 – broccoli
•  840 – rădăcină de sfeclă
•  782 – avocado
•  750 – portocala
•  739 – struguri roşii
•  710 – piper roşu
•  670 – cireşe
•  610 – kiwi
•  503 – fasole
•  495 – grape-fruit roşu
•  460 – struguri albi
•  450 – ceapa
•  400 – boabele de porumb
•  390 – vinetele
•  385 – conopida
Puterea anti-oxidantă a unor alimente (în unităţi ORAC / 100 g produs)***
•375 – mazărea congelată
•300 – cartofii
•295 – napii
•265 – salata
•250 – pepenele galben
•210 – banana
•207 – măr
•205 – tofu de soia
•200 – morcov
•200 – fasolea urcătoare
•195 – tomatele
•176 – zucchini
•175 – piersică
•170 – caisă
•110 –  pară
•100 – pepene roşu
•  75 – ţelină
•  60 – castravete

Puterea anti-oxidantă a unor alimente (în unităţi ORAC / 100 g produs)***
•375 – mazărea congelată
•300 – cartofii
•295 – napii
•265 – salata
•250 – pepenele galben
•210 – banana
•207 – măr
•205 – tofu de soia
•200 – morcov
•200 – fasolea urcătoare
•195 – tomatele
•176 – zucchini
•175 – piersică
•170 – caisă
•110 –  pară
•100 – pepene roşu
•  75 – ţelină
•  60 – castravete

Puterea anti-oxidantă a unor alimente (în unităţi ORAC / 100 g produs)***
•375 – mazărea congelată
•300 – cartofii
•295 – napii
•265 – salata
•250 – pepenele galben
•210 – banana
•207 – măr
•205 – tofu de soia
•200 – morcov
•200 – fasolea urcătoare
•195 – tomatele
•176 – zucchini
•175 – piersică
•170 – caisă
•110 –  pară
•100 – pepene roşu
•  75 – ţelină
•  60 – castravete
Puterea anti-oxidantă a unor alimente (în unităţi ORAC / 100 g produs)***
•375 – mazărea congelată
•300 – cartofii
•295 – napii
•265 – salata
•250 – pepenele galben
•210 – banana
•207 – măr
•205 – tofu de soia
•200 – morcov
•200 – fasolea urcătoare
•195 – tomatele
•176 – zucchini
•175 – piersică
•170 – caisă
•110 –  pară
•100 – pepene roşu
•  75 – ţelină
•  60 – castravete
Puterea anti-oxidantă a unor alimente (în unităţi ORAC / 100 g produs)***
•375 – mazărea congelată
•300 – cartofii
•295 – napii
•265 – salata
•250 – pepenele galben
•210 – banana
•207 – măr
•205 – tofu de soia
•200 – morcov
•200 – fasolea urcătoare
•195 – tomatele
•176 – zucchini
•175 – piersică
•170 – caisă
•110 –  pară
•100 – pepene roşu
•  75 – ţelină
•  60 – castravete
Anunțuri